Fysioterapiaa Belgiassa

Olen ollut maisteriopintoihini liittyen kolmen viikon työharjoittelujaksolla Leuvenin yliopistolla Belgiassa. Tänne joutuminen ei ole ollut sattumaa, vaan tunsin entuudestaan jo tutkimukseen suuntautuneita fysioterapeutteja täällä tehtävän psykomotorisen fysioterapian alueelta. Belgiassa, Hollannissa ja Saksassa vallalla oleva psykomotorinen fysioterapia on käytännössä sama asia kuin meidän psykofyysinen fysioterapia. Psykomotoriseen fysioterapiaan erikoistutaan jo perusopinnoissa. Yliopistopohjaisessa koulutuksessa kaikki tekevät maisteriopinnot, joten näin ne kestävät kaikkiaan viisi vuotta.

Belgia jakaantuu kielellisesti flaamin kieltä puhuvaan Flandersin alueeseen sekä etelämpänä sijaitsevaan ranskankieliseen Vallonian alueeseen. Leuven sijaitsee flaamin kielisellä alueella, mutta täällä kaikki osaavat hyvin myös englantia, joten sillä on pärjätty. Leuvenin kaupunki sijaitsee n. 20 km Brysselistä, asukasmäärä on n. 100 000, josta opiskeljoita n.30 000. Tämä ei voi olla näkymättä katukuvassa, sillä nuorekas väestö liikkuu pääosin pyörällä sekä istuvat paljon kaupungin runsaslukuisilla kahvila- ja ravintolaterasseilla. Keskustassa on paljon 1300-1400-luvulta olevia rakennuksia, mm. kaupungintalo on erittäin koristeellinen ja hieno rakennus. Kaupunki itsessään on tutustumisen arvoinen jo atmosfäärin ja arkkitehtuurin vuoksi.

Leuvenin kaupungintalo

Vuonna 1425 perustettu KU Leuven eli Katholik Universitet Leuven on Euroopan vanhimpia yliopistoja. Katolilaisuus nimessä on ollut lähinnä uskollisuuden osoitus sen ajan kirkolle, mutta yliopisto ei ole mitenkään uskonnollisesti suuntautunut. Yliopistossa on kolme isoa tiedekuntaa: humanistiset ja sosiaaliset tieteet, insinööri- ja teknologiatieteet sekä biomedikaaliset tieteet. Itse olen ollut visiitillä siis biomediakaalisen tiedekunnan kuntoutustieteiden yksikössä. Huomionarvoista on se, että jo toista vuotta peräkkäin Leuvenin yliopisto valittiin Euroopan innovatiivisimmaksi yliopistoksi (kts. linkki).

Lääketieteen kampuksen sisäpihaa

Tutkimuksellisen näkökulman lisäksi sain mahdollisuuden tutustua käytännössä fysioterapiaan yliopistollisessa sairaalassa autismin kirjoon kuuluvien lasten toimintakykytesteihin sekä nuorten syömishäiriöryhmään. Leuvenista 13 km:n päässä sijaitseva yliopistollisessa Kortenbergin psykiatrisessa sairaalassa sain tutustua ikääntyneiden potilaiden psykomotoriseen kuntoutukseen yksilöllisesti ja ryhmässä toteutettuna. Menetelmällisesti sain paljon ideoita mukaani. Huomasin sen, että psykomotorisen ja psykofyysisen fysioterapian teoria ja käytäntö ovat hyvin lähellä toisiaan. En myöskään huomannut suuremmin kulttuurisia eroja, mutta Belgian ranskankielisellä alueella toimintamallit ovat kuuleman mukaan erilaiset. Kun kerran samaan aikaa Belgiassa oli lämpimin lokakuu vuosikymmeniin + 20 – 25 asteineen, niin harjoittelu oli säidenkin puolesta varsin onnistunut.

Euroopan innovatiivisimmat yliopistot:
http://www.reuters.com/article/us-reutersrankings-europeanuniversities/europes-most-innovative-universities-2017-idUSKBN17Z09T

Mikko Patovirta

Tilaa uutiskirje