Loma on ihmisen parasta aikaa – vai onko?

Keskimäärin suomalainen lomailee yhden kuukauden 12 kuukaudesta. Yrittäjät ja pätkätyöläiset yleensä vähemmän. Työssäoloaikaa kertyy siis usein jopa 11-kertaa enemmän kuin lomailuaikaa. Odotamme lomaa kuin kuuta nousevaa. Vähennämme yöunia, jotta ehdimme vielä tehdä tuon ja tuon asian. Nukumme sitten lomalla. Liikuntaakin ehdimme sitten lomalla harrastaa koko kevään edestä. Vaikka silloin on kyllä ohjelmassa monta kyläpaikkaa, mökkeilyä, ulkomaan matka, terassilla käyntiä, jne…

Onko vuoden aikana kertynyt stressi mahdollista kuitata loman aikana?

Henkilökohtaisesti heräsin ajatukseen toukokuussa tekemäni Livtec-analyysin myötä. Livtec -hyvinvointianalyysi on stressi- ja palautumistason ”kuumemittari”. Kahden vuorokauden mittainen, sykevälivaihteluun pohjautuva mittaus, joka tehdään kotimaisella EKG-pohjaisella anturilla.

Pidin antureita yhden normaalin arkipäivän ja yhden vapaapäivän, jolle osui mökille lähtö perheen kera (mies ja 5- ja 7 -vuotiaat lapset mukana). Mökkipäivä kuormitti minua 3-kertaisesti tavalliseen arkipäivään verrattuna! Rentouttavana pitämäni mökkireissu ei ollutkaan niin palauttava kuin ajattelin. Lapsiperherulianssin vallitessa palauttavat hetket järvimaisemaa ihaillen jäivät vähemmälle.

Olen monella tapaa onnekas töitteni suhteen. Saan tehdä työtä, josta pidän, ja pystyn määrittelemään itse työaikani ja vaikuttamaan työni sisältöön. Lisäksi saan rauhassa keskittyä työhöni, jota teen (oli se sitten fysioterapia-asiakas tai ryhmäohjaus), ilman keskeyttäviä puheluita ja sähköpostin piipitystä.

Mutta mitä jos into omaan työhön on kateissa ja työelämän jatkuvat vaatimukset kuormittavat? Mitä jos ainoa into työssäjaksamiseen on tulevaisuudessa siintävä loma?

Pinja Päivänen kirjoitti osuvan artikkelin stressin vaikutuksesta kipuihin ja muihin yleistyviin sairauksiin (HS 17.7.2018). Jatkuva stressi sairastuttaa meitä. Kenenkään keho-mieli ei jaksa loputtomiin kasvavia vaatimuksia ja jatkuvia keskeytyksiä työntekoon. Sympaattinen hermosto on silloin ainaisessa hälytystilassa, ”taistele tai pakene”-tilassa. Tällä on moninaisia vaikutuksia sekä kehollemme että mielellemme. Kun autonominen hermosto on epätasapainotilassa, koko elimistö herkistyy niin kivulle, masennukselle kuin muille systeemisairauksille.

Loman aloituspäivä on monien tutkimustulosten perusteella kaikkein kuormittavin päivä. Odotukset ovat suuria ja palautuminen hidasta. Eräs 4-kymppinen tuttavani sai hiljattain sydänkohtauksen loman ensimmäisenä päivänä. Sattumaako? Tuskin. Hän selvisi onneksi pelkällä säikähdyksellä, mutta herättää itsensä lisäksi toivottavasti muitakin. Kuormittavasta arjesta palautumiseen kannattaa panostaa ympäri vuoden!

En siis laittaisi kaikkia panoksia pelkkään loma-aikaan arkistressin negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi. Nautithan pienistä asioista ihan joka päivä – ei vain lomalla. Arki on ihmisen parasta aikaa.

Annika Uutela

Tilaa uutiskirje