Theraplay lasten ja nuorten fysioterapiassa

Miten saada yhteys lapseen, joka ei katso silmiin ja vetäytyy omaan maailmaansa tai joka uhmaa, lyö ja potkii…. Näen videolla 2-­vuotiaan tytön, lastenkodin asukin omahoitajansa sylissä. Tyttö ei hymyile, ei puhu – ei puhu lainkaan, ei ota kontaktia toisiin ihmisiin. Näen silmieni edessä, kuinka terapeutti lempeästi tunkeutuu lapsen maailmaan, saa tähän kontaktin ja tytön kasvoille leviää hymy. Tyttö naurahtelee terapian aikana useaan kertaan ja terapiaistunnon jälkeen tyttö alkoi ensimmäistä kertaa elämässään tuottamaan puhetta ja ottamaan kontaktia ihmisiin.

Olen Kirsi­-Hannele Haapamaa ja Bodymindissa sovellan Theraplay-­menetelmää lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Tällöin kuntoutus sisältää tärkeitä ei-­sanallisia kokemuksia yhteydestä toiseen ihmiseen eri aistikanavien kautta. Tavoitteena on aina antaa lapselle kokemus siitä, että juuri hän on arvokas ja ainutlaatuinen.

Theraplayn yksinkertaiset, terveessä pienen lapsen ja vanhemman välisessä suhteessa luonnostaan toimivat käyttäytymismallit antavat selkeät suuntaviivat terapiahenkilökunnalle toimia lapsen kanssa niin, että aiemmin vaille jääneet lapset saavat kokea uudelleen jotain jokaiselle lapselle kuuluvista oikeuksista. Pienen lapsenhan kuuluisi saada riittävästi rakastavaa katsetta, lempeää ja suojelevaa kosketusta, aikuisen turvallista ohjausta, lapsuuteen kuuluvaa huolettomuutta sekä onnistumista, iloa ja leikkiä. Siis sekä rakkautta että rajoja.

Theraplay-­menetelmään kuuluvat kaikki nämä elementit jokaiselle lapselle yksilöllisesti sovitetussa suhteessa. Aikuinen on intensiivisesti läsnä lapselle katseen, äänensävyn ja kosketuksen kautta ja lasta autetaan saamaan hyviä kokemuksia itsestään toistuvasti. Theraplay­-tuokioon kuuluu lempeää hoivaa, itsetuntoa kohottavaa haasteissa onnistumista ja hauskanpitoa, jotka tapahtuvat aikuisjohtoisesti. Jatkuva tunneyhteys lapseen on edellytys terapian onnistumiselle. Lapsen omat huoltajat pyritään ottamaan mukaan terapiaan, jotta myönteinen vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä saadaan vahvistumaan ja siirtymään myös kotioloihin.

Tilaa uutiskirje